Wachtwoord wijzigen, is dit nodig?

Een wachtwoord is handig en heb je nodig om je website te beveiligen. Kun je altijd hetzelfde wachtwoord behouden of is het verstandig om deze te veranderen? Doe je dit regelmatig of juist niet? In dit blog deel ik mijn tips over wachtwoorden met jou.

Elk systeem heeft zijn eigen eisen voor het maken van wachtwoorden. De ene keer worden er 8 tekens gevraagd en de andere keer wel 12 tekens. Soms wordt je verplicht verschillende tekens te gebruiken en de andere keer mag je het helemaal zelf weten. Sommige systemen genereren zelfs een wachtwoord voor je zodat je zelf niet hoeft na te denken.

Het is belangrijk om je wachtwoord goed te onthouden. Je computer kan dit ook voor je doen, al ben ik zelf nog wel van het “ouderwetse” pen en papier.

 • Kies een wachtwoord uit die niet makkelijk te onthouden is. Wanneer jij je wachtwoord niet makkelijk zelf kunt onthouden dan is de kans dat hij geraden wordt ook kleiner.
 • Zorg ervoor dat je wachtwoord altijd uit meerdere tekens bestaat. Advies van mij is om minimaal 2 hoofdletters, 2 kleine letters, 2 getallen en 2 tekens te gebruiken.
 • Vervang je wachtwoord regelmatig. Dit is niet eenvoudig na te streven, dit omdat het tijd kost. Niet veel tijd maar toch tijd. En de tijd besteed je liever anders. Hackers zijn er op uit om jouw wachtwoord te ontrafelen. Het is dus heel belangrijk dat je tijd vrijmaakt om regelmatig je wachtwoorden te vervangen. Mijn advies hierin is, vervang je wachtwoord elke 3 maanden.
 • Zorg ervoor dat je wachtwoord uniek is, hier bedoel ik mee dat je hem niet ook voor andere systemen gebruikt. Vaak gebruiken mensen hetzelfde wachtwoord voor verschillende systemen. Hetzelfde wachtwoord voor je website, sociale media, inloggen op je pc, etc.
 • Schrijf je wachtwoorden op. En berg dit document veilig op.
  Chat openen
  Kan ik je helpen?
  Hoi,
  Waarmee kan ik je helpen?